+46 (0)40 91 66 58

aria_piccolo

Nu har Digibits nya lilla mediaserver anlänt. Aria Piccolo är en hårdvarumässigt nerskalad variant av den stora Aria servern – mjukvarumässigt är den likt storebror en riktig juvel !

 

Aria Piccolo är är en Musikserver och en nätverksspelare. Den kan spela alla befintliga filformat från sin interna hårddisk och det lokala nätverket. Den har alltså inte inbyggt stöd för Internet Streamingtjänsterna – det är en lokal Musikserver med sin styrka i användarvänlighet och ljudkvalitet.

Den kan även fungera som en UPnP server och på så sätt kan man streama från den till en enhet i det lokala nätverket.

Aria_Piccolo
Piccolon är som namnet antyder något mindre än normal apparatbredd (Piccolo = Liten [Ita]). I jämförelse med storebror så är den tydligt mindre på både bredden och på djupet.

Trots sin ringa storlek så väger Piccolon in på 3kg mycket på grund av det påkostade Aluminium chassit som är väldigt elegant utformat. Precis som storebror är hela konstruktionen fläktlös för att eliminera störningar.

Aria servrarna är PC Baserade med ett Windows Home operativsystem och JRiver som mediaspelare. Internt sitter ett specialbyggt Moderkort designat för hård belastning och en anpassad Celeron Processor. Som standard sitter det en 2TB Mekanisk Hårddisk. Som tillval kan man välja en SSD hårddisk på 1TB som då ersätter den mekaniska hårddisken. Lagringen blir halverad men Solid State Disken medgör ökad ljudprestanda.

På baksidan ser vi att Piccolon utrustats med WIFI vilket är en uppskattad uppgradering från tidigare modeller. Till höger om WIFI antennerna finns ett par analoga utgångar om man valt intern D/A omvandlare som tillval. Därefter kommer två USB kontakter som är den främsta digitalutgången för Piccolo. Här kopplas även den externa CD/DVD läsaren in och man kan även koppla in en USB drive för att importera filer till den interna hårddisken eller bara spela upp filer direkt från USB driven

piccolo_back

Sen kommer en ethernet ingång för trådad nätverksuppkoppling följt av en HDMI utgång som kan användas som ljudutgång för musik i multikanal. Notera dock att Piccolo inte är en videoserver och kan inte spela upp filmer. Nästa utgång markerad “Optical” är en multi-utgång som kan användas på två sätt: 1. Som en Digital optisk utgång via Mini-Toslink 2. Som en analog utgång via 6.3mm jack.

En av de stora fördelarna med en Musikserver är att man kan spela upp musik i högupplöst format. Vill man få ut de högupplösta filerna digitalt är USB utgången det bästa alternativet då det har stöd för de flesta formaten och upplösningarna. En del kunder har dock “kört Fast” i SPDIF Koaxial eller har helt enkelt en äldre DAC med bara denna ingång. I dessa fall rekommenderar vi en USB->SPDIF konverter från T.ex Bel Canto som fungerar utmärkt.

Aria Piccolo Digitalutgångar:

  • USB (24/192, DSD256)
  • HDMI (24/192)
  • Optical (24/192)

Väljer man DAC tillvalet så får man en kvalitativ D/A omvandlare med stöd för PCM upp till 32 bitar, DSD256 och DXD.

I övrigt består hårdvaran av extern Switchad nätdel och en extern CD/DVD Drive från Asus. Den externa driven används till rippning av musik CD vilket är en mycket smidig historia med Aria servrarna.

Rippningen startar automatiskt när man sätter i en CD Skiva. Själva inläsningen sker med Error Correction och AccurateRip audio check och standardfilformatet är FLAC. När rippningen är klar går Piccolo automatiskt ut på nätet och kopplar upp sig mot fem Databaser för marknadens bästa Autotaggning.

  • AMG
  • GD3
  • SonataDB
  • Freedb
  • Musicbrainz

Två av dessa är premiumdatabaser som normalt tar en månatlig avgift för sin tjänst. Tillsammans ger dessa tjänster en komplett autotaggning av Metadata och Extended Metadata som hjälper Aria att presentera alla typer av musik perfekt – inklusive den notoriskt svårtaggade klassiska genren.

aria-app

Användarvänligheten är som tidigare nämnts en av Aria servrarnas styrka. Det går väldigt snabbt att komma igång med Aria och det behövs ingen dator för att vare sig installera servern eller använda den. Förutsättningen för detta är en mycket genomarbetad App.

 

Appen är enkelt förklarat uppdelad i två vyer. En vy för att söka upp och selektera musik och en som representerar spellistan.

Genre

Ovan ser vi en bild på den del av Appen där man söker och selekterar musik. Denna delen har en ljus bakgrund så att man har en ren och tydlig översikt .

playing

 

Uppspelningsdelen har mörk bakgrund för att inte störa för mycket vid avlyssning. Här kan man sköta de vanliga uppspelningskontrollerna som Pause, Skip etc. Man kan även justera Taggarna härifrån om något mot förmodan inte skulle stämma.

 

ARIA PICCOLO  
Typ: Media Server
Digitala Utgångar: 2st USB (24/192, DSD256)
1st HDMI (24/192)
1st MiniToslink (24/192)
Analoga Utgångar: 1 st 6,3mm Jack
1 Par RCA (Tillval)
Streaming: Airplay Lokalt
UPnP
Ljudformat: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, DSD256, MP3, AAC, Ogg Vorbis
Mått (B x H x D): 300 X 250 X 45 mm
Vikt: 3kg
Finish: Silver