+46 (0)40 91 66 58

Viva UtopiaEtt efterlängtat släpp i Utopia serien är här. Med ambitionen att skapa den ultimata komponenten i en multikanalssetup som samtidigt kan matcha de befintliga modellerna i Utopiaserien har utvecklingsavdelningen på Focal tagit sig an en styv uppgift. Det tog sin tid och det krävdes en hel del nytänkande men nu är den här och den ser riktigt hårig ut – Leve Utopia !

Kraven på Viva Utopia har onekligen varit höga. Den måste ha den tonala balansen av en självstående fullfjädrad golvhögtalare värdig Utopia namnet, dynamiken måste nå extremt höga nivåer för att fungera tillsammans med övriga modeller i Utopia Serien och allt ska paketeras i ett sympatiskt format och en moderat storlek för att fungera som en fristående centerkanal till de övriga Utopia-modellerna.

Viva Utopia är designad att fungera som både Front, Center och Surroundhögtalare (L-C-R-S) Den är designad att fungera optimalt i Vertikalt läge med större horisontell spridning än vertikal. Den mest optimala installationen är således tre stycken stående bakom en ljudtransparant duk.

Finns inte möjligheten att placera högtalarna bakom duken finns det dock en variant av Viva Utopia som heter Viva Center Utopia. På denna variant som är avsedd att ligga ner i horisontellt läge har man vridit den cirkulära metallplattan för mellanregister och diskant 90 grader för en lämpligare spridning i det liggande läget. Läget på plattan är inte fast. Roteringen kan utföras av användaren själv. En mer permanent skillnad på Viva Center Utopia är att den saknar fäste på kortsidan för fastskruvning av stativet.

Viva är stadig pjäs på nästan en meters höjd, över en halvmeter djup och väger in på rejäla 57kg. Den kan ta sig an vilken del av en multikanalssetup som helst eller jobba tillsammans med en befintlig Utopia setup.

Viva är designad av Focal till att vara den ultimata multikanalshögtalaren. All Utopia teknologi finns här: Berylliumdiskanten, Flower Power mellanregistret, en mycket avancerad lådkonstruktion, de påkostade delningsfilterna och den exklusiva finishen.

För den som vill ha det ultimata Focal Soundet i en kompromisslös multikanalssetup är Viva Utopia en våt dröm och aldrig tidigare har kvalitetsgränsen mellan en Hembiosetup och en Stereosetup varit så osynlig som med Viva.

VIVA UTOPIA
Typ: 3-Vägs passiv L-C-R Högtalare
Element: 1 st 11/4 “ (27mm) IAL Ren Beryllium Diskant
1 st 6.5” (16.5cm) W-Power Flower Mellanregister
2 st 8” (21cm) W-Baselement
Frekvensomfång (+/- 3dB): 39Hz – 40kHz
Lägsta frekvens (-6db) : 34Hz
Känslighet: 92db
Nominell Impedans: 8 ohm
Lägsta Impedans: 3.2 ohm
Delningsfrekvenser: 270Hz / 2.200Hz
Mått (HxWxD): 942 x 322 x 510 mm
Vikt: 57kg