+46 (0)40 91 66 58
Tellurium Q Interconnect XLR

Tellurium Q Interconnect XLR

Tellurium Q är utan tvekan en av de mest uppmärksammade HiFi tillverkarna den senaste tiden. Testerna är minst sagt positiva och utmärkelserna fullkomligt regnar över detta nya kablage. Vi kan bara hålla med…….

Tellurium Q är ett brittiskt företag som började tillverka kablar i Januari 2010. Det är ett nytt företag med nya tankar om hur man bör konstruera HiFi kablage. Den tekniskt ansvarige är dock en gammal HiFi räv – Colin Wonfor, som mest är känd för konstruktionen av Claymore Förstärkaren. Colin Wonfors specialitet är analoga förstärkare och han har ett antal framgångsrika konstruktioner under bältet. Efter en tids konsultationsarbete åt NASA är han nu tillbaka i HiFi svängen med nya produkter och helt nya tag som har överraskat positivt på stora delar av HiFi pressen.

Tester är dock tester och man vet aldrig hur mycket politik som ligger bakom. Dessutom är smaken som bekant som baken och det är långt ifrån alltid som man håller med om allt som skrivs i HiFi pressen – men man blir onekligen nyfiken när man läser testerna och de fina utmärkelserna kablaget har fått under sin relativt korta livstid:

HiFi+ gav hela sortimentet sin ”Product of the Year Award”. Hela sortimentet alltså, inte ett av kablagen som normalt är brukligt.

“Tellurium Q may be the new kid on the block, but it’s got some serious moves. Expect great things from this hot new brand ”

HiFi World gav för första gången ett helt kablage maximala fem Glober i betyg.

“This is a fine array of speaker cables from Tellurium Q that will fit just about any system out there. All warrant five globe ratings at their respective price points.”

Efter egna tester står det klart att det verkligen handlar om något nytt och väldigt speciellt. Det komplicerade namnet och utseendet på kablarna är kanske inte är klockrent men ljudegenskaperna är enastående bra.

Kanske är detta kabeln som får den inbitna skaran av kabelskeptiker att vända på kappan. I de flesta fall vi testat kablaget och framförallt högtalarkablaget så hör vi nämligen väldigt tydliga skillnader. Vi brukar lite romantiskt beskriva komponeringen av ett HiFi system som att laga mat. Högtalarna och elektroniken representerar råvarorna och kablaget representerar kryddorna. Det är råvarorna som är basen i rätten och som därmed sätter förutsättningarna för hur det ska smaka. Kryddorna kan dra det åt olika håll men de kan inte vända rätten på egen hand. Om vi ska fortsätta denna liknelse så kan vi bara jämföra Tellurium kablaget med Piri Piri och Cayennepeppar – fast utan tårarna.

Något viktigt att poängtera med kablaget är det som recensenten i HiFi World också påpekar, nämligen att kablarna gör skillnad i nästan alla system. Man behöver inte ha ett enormt transparent och högupplöst system för att faktiskt höra skillnaderna. Dessa högtransparenta system brukar dessutom kosta en vacker slant vilket Tellurium kablarna i förhållande inte gör – kablarna är enormt prisvärda.

Vad är det då som är unikt med Tellurium Q ?

Kablagets främsta egenskap är att bekämpa fasdistortion.

En faktor som är av betydelse när det gäller fasdistortion är snabbheten eller reaktionsförmågan i en kabel. I grafen nedan illustrerar man hur snabbt olika kablage reagerar genom att jämföra resultatet mot signalreferensen som är en fyrkantsvåg (Lila).

Vi har alltså tid i mikrosekundskala på X axeln i grafen och spänningen på Y-skalan.

Lila Signalpuls (referensen)
Grön Tellurium Q Ultra Black
Blå Tellurium Q Black
Röd Kablage för runt 4.000kr per meter
Cyan Kablage för runt 400kr per meter

Telluriumkablaget ligger tveklöst närmst referensen och visar upp en imponerande responsförmåga. Det handlar om delar av mikrosekunder i skillnad men det visar sig ha stor betydelse i ljudåtergivningen.

Nästa graf visar frekvensomfång (de solida linjerna) och fasvridning (de streckade linjerna). Referensen i detta fall är en rak horisontell linje vid 0db (Högst upp på Y-skalan).

Grön Tellurium Q Ultra Black
Blå Tellurium Q Black
Röd Kablage för runt 4.000kr per meter
Cyan Kablage för runt 400kr per meter

Som synes har Telluriumkablaget fina värden i grafen och Ultra Black kablaget har i det närmaste perfekt frekvensåtergivning.

I dessa två grafer ligger lite information bakom Telluriumkablarnas fina prestanda. Tanken är inte att graferna ska berätta för Er att kablarna är bra utan ge en förklaring till varför de låter så bra som vi tror att ni kommer att tycka.

Sortimentet idag består av en signalkabel och fyra nivåer av högtalarkabel.