+46 (0)40 91 66 58

Dimension

Focals första Soundbar är här !

Jag minns för nio år sedan när Yamaha visade upp sin första – och troligtvis världens första (kommersiella) “ljudlimpa”. De kallade den för en “Digital Sound Projector” och på CES mässan i Las Vegas var det rätt mycket uppståndelse kring denna konstiga långsmala sak som enligt utsago levererade 5.1 ljud med samma omslutande effekt som om du hade surroundhögtalare placerade lite snett bakom dig. Det var en sanning med kraftig modifikation. Det var inte mycket till surroundljud och ljudet överlag var ingen större hit. Trots den undermåliga ljudkvaliteten så sålde man nog en hel del av de första ljudlimporna, det var iallafall tillräckligt för att fortsätta utvecklingen på Yamaha – som i stort sett hade monopol på ljudlimpan ett tag i början.

Ljudlimpans introduktion var en följd av platt tv:ns intåg i våra hem. Idag har tjock TV:n i stort sett utrotats och nästan alla äger idag en platt tv. Efterfrågan på tillhörande ljudsystem har ökat och ljudlimpan är ett av de populäraste alternativen idag – mycket på grund av sitt anonyma formspråk och sin “allt i ett” lösning. Det finns idag en uppsjö av modeller att välja på. De flesta större elektronik och högtalartillverkare har en soundbar i sitt sortiment – konkurrensen är mördande, det är inget att hymla om. Så vad gör man för att sticka ut som en av världens största högtalartillverkare – men fortfarande en myra i jämförelse med de stora elektronikjättarna. Jo, man gör en soundbar med riktigt riktigt bra ljud !

Dimension_3D_Coupe_Web

Ett projekt som startade för exakt två år sedan är äntligen redo för lansering. Dimension representerar Focals största satsning någonsin. Man har aldrig lagt ner så mycket resurser i en produkt vad gäller research and development. Allt är nydesignat och speciellt framtaget för Dimension.

Stommen i Dimension utgörs av fem nya fyratums element med “Ultra Flat Design”. Ett högtalarelement för varje kanal – alla identiska. Det sker ingen mixtring med fasen i surroundkanalerna för att försöka få till någon form av “Virtual Surround” – vi har alla lyssnat på det tidigare utan att imponeras märkvärt.

Det finns totalt sex kanalers förstärkning på sammanlagt 450Watt i dimension. Den sjätte kanalen är reserverad till en extern subwoofer som jag återkommer till senare. Förstärkarna är tillförlitliga klass D konstruktioner som Focal använt i flertalet tidigare produkter.

Chassit är tillverkat helt i svarteloxerad aluminium med dubbla reflexportar på sidorna. Denna konstruktion ger Dimension en fantastisk nedre gränsfrekvens på 50Hz vilket är enastående med tanke på den visuellt smala designen.

Inställningar

Inställningar

En del säger att insidan är viktigast och det är kanske sant, men när det gäller HiFi utrustning så är även baksidan väldigt viktig. Dimension har två HDMI ingångar, en normal ingång för Blu-Ray, TV Box etc. samt en in/utgång med Audio Return Channel som ska kopplas till TV:n. Utöver dessa finns en optisk digitalingång (TOSLINK) samt en analog ingång. Den analoga ingången togs med främst för att koppla in en APTX Bluetooth receiver då Dimensions aluminiumchassi gjorde det omöjligt att bygga in Bluetooth receivern innanför eftersom signalen ej hade trängt igenom det skärmade chassit. Vid köp av Dimension har man möjligheten att köpa till en APTX Bluetooth receiver från Focal till reducerat pris.

APTX

 

APTX är en universell Bluetooth mottagare som automatiskt dyker upp i din telefon, iPad, Laptop, etc. Alla enheter med Bluetooth kan ansluta till APTX och på så sätt skicka ljud till den. Det är bara att koppla in via den analoga utgången till en ingång på din förstärkare eller i detta fallet Soundbar. APTX:en är väldigt driftsäker, har bra räckvidd och använder 16 bitar 44.1kHz med lindrig kompression vilket ger en mycket god ljudkvalitet.

På utgångssidan hittar vi en lågnivå subwoofer utgång samt en högnivå subwoofer utgång anpassad för Dimension Subwoofern. Här på baksidan hittar vi också fyra switchar för att justera ljudet efter omständigheterna. Switcharna har vardera tre lägen för att justera ljudet efter Sittavstånd, Rumsakustik, Dimensions position samt om man använder sig av en subwoofer och isåfall vilken typ.

dimension_sensor

På högersidan sitter en touchdisplay som aktiveras när man närmar sig med handen. Här kan man välja ingång, justera ljudnivån, sätta Dimension i Night Mode samt stänga av. Dessa kontroller återfinns också på fjärrkontrollen där man dessutom kan justera basnivå och lipsync.

 

 

 

 

 

 

 

Det följer med ett väggfäste för att skruva fast Dimension på väggen samt ett par vinklar så att man kan ställa den på bänk.

dimension_sub

Det finns också som tidigare nämnt en specialanpassad subwoofer till Dimension. Dimension subwoofern har en flat-top design vilket innebär att den kan placeras bakom ljudlimpan och fungera som plattform för TV:n. Detta är en mycket elegant lösning och något som fungerar för de flesta då man ofta har sin Platt TV ståendes på en möbel. Subwoofern är konstruerad för att dämpa bort resonans och har en glasskiva på toppen för att skydda ytan och ge ett sobert intryck.

 

Internt sitter två elliptiska element i Push-Push konfiguration med vars en basreflexport. Elementen är speciellt framtagna för Dimension subwoofern och är elliptiska för att kunna utforma lådan så att den nästan sömnlöst integrerar med ljudlimpan. Push-Push konfigurationen gör att subwoofern blir vibrationsfrioch mäktar med ett maximalt ljudtryck på hela 105db. Frekvensen neråt utökas från 50Hz ner till 30Hz.

 

 

eisa

Det är också med glädje och stolthet vi kan presentera nyheten att Dimension fått en Eisa Award som bästa soundbar.

Läs mer om utmärkelsen här.

Dimension Soundbar
Typ: Aktiv Soundbar
Chassi: Aluminium med dubbla Basreflexportar
Element: 5st 10cm Ultra Flat
Frekvensomfång +- 6db: 50Hz – 25kHz
Ingångar: 2 HDMI (1 ARC)
1 Digital optisk
1 Analog 3.5mm
Utgångar: 1 Sub Out – Lågnivå
1 Sub Out – Högnivå
Mått (BxHxD): Väggmonterad: 115.5 X 14.7 X 6.5 cm
På bord: 115.5 X 11.5 X 11.5 cm
Vikt: 5,5kg
Finish: Svart

 

 

Dimension Subwoofer
Typ: Passiv Kompakt Subwoofer
Chassi: MDF
Element: 2 st 8″ x 3″ Elliptiska baselement
Frekvensomfång +- 6db: 30Hz – 110Hz
Mått (BxHxD): Endast Subwoofer: 115.5 X 11.5 X 32.5 cm
Tillsammans med soundbar: 115.5 X 11.5 X 41 cm
Vikt: 14kg
Finish: Svart

 

Mer Information om Dimension på Focals dedikerade sida.