+46 (0)40 91 66 58
Stella utopia

Stella utopia

Äventyret med tredje generationens Utopia serie från Focal går vidare. Efter första fasen med släppet av Diablo, Scala och Grande Utopia i slutet på 2008 introducerades Maestro Utopia som fas två i mitten av 2009. Nu kommer fas tre med den sista golvstående modellen i Utopia serien och ni vet vad man brukar säga…………..vi sparar det bästa till sist.

Så, vad finns kvar att uppnå när man har släppt tre golvstående modeller som alla är ledande i sin klass, varav en – Grande Utopia – är en stilstudie av högteknologisk perfektion. Svaret är en ny toppmodell med alla tekniska lösningar som återfinnes i Grande – till halva priset.

Bestyckningen och positioneringen av elementen i Stella är exakt densamma som på Nova ifrån förra generationens Utopia serie. Dock så finns det stora skillnader innanför huven. Generation 3 av Utopia serien har handlat mycket om bashantering och man har haft som prioritet att ta fram innovativa lösningar inom basåtergivningen. Grande distanserar sig från samtliga konkurrenter i infra-bas området med sin unika 16” elektromagnetisk bas och Maestro har en helt enorm respons i lågbasområdet med det patenterade Magnetiska Dämpnings systemet.

Stella inkorporerar den Elektromagnetiska basen och tar den ett steg längre genom att nyttja resurserna hela vägen från lågbas upp till mellanbas. Grande använder sig av en 16” bas för att gå från Infrabas upp till 80Hz, i Stella sitter en 13” bas som sköter bashanteringen upp till 220Hz.

De två mellanregisterna sitter runt diskanten i D´Appolito konfiguration. Elementen är 6.5” stora och är av samma typ som sitter i samtliga Utopia högtalare. Det är W konen med Power Flower magnetsystemet som skapar ett mer homogent magnetfält med bättre ventilation och således lägre temperatur vilket resulterar i mer kraft och kontroll.

Beryllium Diskant

Beryllium Diskant

Diskanten känner vi alla till vid detta laget. IAL (Infinite Acoustic Loading) Berylliumdiskanten är inne på sin andra generation och Focal har trimmat sin hantering av Beryllium till perfektion. Beryllium är som bekant extremt lätt och styvt vilket gör det mycket svårarbetat och mycket kostsamt. Det är kanske svårt att förstå denna metallens karakteristik när den sitter inmonterad i sin driver i en stor högtalare, men skulle vi ta bort det rena berylliummaterialet och släppa det från handen så skulle den sakta singla ner mot marken i samma takt som en fjäder av dun (Jag vet, jag har gjort precis detta själv). Hade vi tagit samma mängd Titanium så hade det vägt mer än dubbelt så mycket, tar vi samma massa Titanium så är Beryllium sju gånger starkare. Beryllium är unikt, det syns inte i en röntgen apparat, det ger inte utslag i metalldetektorer och det är den enda metall som kan repa glas. Formar man det till en inverterad dome och monterar det i en avancerad driver med öppen port (IAL) så låter det gudalikt bra.

Precis som övriga golvstående modeller i Utopia serien så har man vissa tuningsmöjligheter i form av justeringar av delningsfiltret. Stella har precis som Grande en läcker lucka på baksidan som döljer panelen med inställningarna. Det finns tre olika läge för Bas och mellanregister samt sex olika läge för diskanten. Lägg därtill de tre olika lägena på strömförsörjningsenheten till basen och du har en extremt flexibel högtalare som fungerar i alla typer av rum – stora som små.

På högtalaranslutningarna hittar vi något som är sällsynt i Focals fall – möjligheten att Bi-Ampa. Det finns ett par anslutningar för basen samt ett par anslutningar för mellanregister och diskant.

Stella Utopia är ett högteknologiskt monster och en sann referenshögtalare. Trots den elektromagnetiska basen och övriga gemensamma nämnare är det inte en Grande Light version. Stella har ett eget signum i form av en supertight Mid-Bas och en honungslen övergång till mellanregistret som är mer utvecklat i Stella än i någon annan modell. Ett monster med kraft, finess och ett enormt fint chassi med en separat låda till varje element – Tillverkat för hand i Frankrike.

STELLA UTOPIA
Typ: 3-Vägs golvstående passiv Högtalare
Element: 1 st  11/4 “ (27mm) IAL Ren Beryllium Diskant
2 st  6.5” (16.5cm) W-Power Flower Mellanregister
1 st 13” (33cm) Elektromagnetisk W-Baselement
Frekvensomfång (+/- 3dB): 22Hz – 40kHz
Lägsta frekvens (-6db) : 18Hz
Känslighet: 94db
Nominell Impedans: 8 ohm
Lägsta Impedans: 2.8 ohm
Delningsfrekvenser: 220Hz / 2.200Hz
Mått (HxWxD): 1558 x 553 x 830 mm
Vikt: 165kg