+46 (0)40 91 66 58

Syncro_EU-C15IEC

För fyra år sedan lanserade Isotek Syncro. En kabel som är så mycket mer än bara en kabel. Syncro gjorde saker som ingen annan produkt kunde erbjuda och succén var total. Idag är läget i stort sett detsamma – förutom att Syncro nu blir ännu bättre.

 

Vad gör Syncro ?

Enkelt förklarat så justerar Syncro växelströmskurvan så att den ligger rätt i höjd. Ibland förskjuts hela sinuskurvan parallellt i höjdläge – oftast på grund av att likström smyger sig in i vårt växelströmsnät. Det finns inga nätfilter som kan åtgärda detta och därför ska man ej heller kalla Syncro för Nätfilter.

DC offset

I bilden ovan syns två växelströmskurvor. Båda kurvorna är i stort sett perfekta sinuskurvor utan spikar, transienter eller brus. Däremot så skiljer de sig när det gäller höjdläget. Den blå kurvan ligger exakt rätt i förhållande till nolläget medans den gröna kurvan har blivit parallellt förskjuten uppåt. Dessa kurvorna skulle kunna representera ett före/efter perspektiv med Syncro.

Grundidén med Syncro var att ta fram en produkt som såg till att nätfilterna fick en optimalt placerad Sinuskurva att filtrera bort störningar ifrån. Därför är Syncro optimal att använda som matningskabel till ett filter då alla uttagen på nätfiltret blir synkroniserade och filtrerade.

Effekten av att ha en förskjuten sinuskurva är ganska alarmerande. De flesta HiFi produkter har en transformator som tar emot vår 230V växelström för att sedan omvandla denna till en likström med anpassad spänning. Dessa transformatorer är ofta påkostade och anpassade för den känsliga elektronik som finns i vår kära HiFi utrustning. Om transformatorn får in en förskjuten sinuskurva skapas en magnetisering i kärnan vilket skapar en oscillering. Detta bidrar till att transformatorn fysiskt börjar vibrera och brumma och kallas för Mikrofoni. Detta fenomen är ganska skrämmande med tanke på hur delikat en fin HiFi produkt är.

 

Vad är nytt ?

Själva synkroniseringseffekten har inte ändrats. Syncro är och har alltid varit den bästa produkten på marknaden när det gäller att synkronisera växelströmskurvan. Färgen på metallboxen har ändrats endast på grund av praktiska orsaker.

Däremot har man förbättrat själva kablaget. Ledarna i Syncro utgörs numera utav Silverpläterad OCC koppar – dvs Ohno Continuos Casting. Detta ska inte förväxlas med OFC (Oxygen Free Copper). OCC koppar tas fram med en väldigt speciell process som eliminerar all form av defekter i materialet genom att man använder extremt långa enkelkristaller. OCC koppar är den överlägset renaste variant av koppar tillgänglig.

Med tanke på att Syncro används i ett väldigt brett spann av utrustning hela vägen upp i extremt exklusiva anläggningar – är detta en välkommen uppgradering. Själva kablaget i Syncro kan inte längre anses som en flaskhals – ens i de förnämaste av system.

Syncro
Typ: Nätkabel med synkroniseringseffekt
Kablage: 3 x 3mm2 Silverpläterad OCC Koppar
Skärm: Aktiv
Max Strömstyrka: 16A
Terminering: Schuko -> C15, C19 eller Neutrik
Standardlängd: 2m