+46 (0)40 91 66 58

Trio6_Paris_Antoine_13

Focal lanserar en helt ny modell i SM6 serien. Solo6 och Twin6 får nytt sällskap av en storebror vid namn Trio6.

 

Trio6_34_Face_horiz_HpD

Trio6 är en aktiv trevägsmonitor bestyckad med en Berylliumdiskant, ett 5″ mellanregister och en 8″ bas. Diskanten och mellanregistret sitter monterad på en roterbar platta så att man kan placera Trio6 såväl ståendes som liggandes.
Trio6_34_Face_horiz_DPrecis som storebror SM9 – så kan även Trio6 aktivera Focus mode vilket innebär att den transformeras till en tvåvägsmonitor. Baselementet kopplas från i sin helhet och frekvensområdet uppåt beskärs. Focus mode ger därmed användaren möjlighet att kontrollera återgivningen i ett mindre frekvensbegränsat system. Nytt för Trio6 är att denna funktion aktiveras med en extern fotswitch.
Diskanten känner vi igen från SM9 – faktum är att den är identisk i alla avseenden. Det är en inverterad 1″ ren Berylliumdiskant. Det inverterade diskantelementet är en patenterad Focal teknologi som sitter i samtliga Focal högtalare. Denna diskant har en mängd akustiska fördelar där den knivskarpa fokusen står i centrum och det fina stereoperspektivet aldrig lämnar lyssnaren även vid rörelse ur sweetspot. Berylliummetallen har fantastiska egenskaper vad gäller styvhet och massa som gör den extremt lättkontrollerad och fri från distorsion. Resultatet är en luftighet och precision i de övre frekvenserna av yttersta klass.

inverted dome tweeter

 

Till vänster visas en klassisk Dome och till höger den Inverterade domen. Två fördelar är tydliga: Man kan sätta talspolen i en mer centrerad kontakt med diskantytan vilket ger en minskad distortion i materialet, samtidigt kan man göra talspolen mindre vilket sänker hela diskantens massa och ger en markant ökad kontroll.

 

 

Sandwich ConeMellanregistret och Basen är tillverkade i “W-materialet”. Detta är samma material som finns i elementen på Solo6, Twin6 och SM9. Materialet är en Sandwichkonstruktion med ett lager structural foam omslutet av två lager glasfiber. Kombinationen av dessa material ger hög styvhet, låg massa och optimal dämpningsgrad. Sandwichkonstruktionen i sig ger också Focal möjligheten att skräddarsy konens egenskaper då man kan justera tjockleken av materialen efter ändamålet med högsta noggrannhet.

 

 

 

Trio6_34_Dos

 

På baksidan hittar vi en analog XLR ingång med tillhörande känslighetsswitch. Tre st EQ trimmers för LF Shelving, LMF EQ (LowMidFrequencies) samt HF Shelving. En ingång för aktivering av Focus Mode via footswitch och en utgång till andra kanalen för aktivering av Focus mode.

Innanför kabinettet finns tre förstärkare. 200W klass G till basen, 150W klass G till mellanregister och 100W klass AB till diskanten. Klass G förstärkarna har en stor fördel i effektivitet där de endast får stryk av Klass D förstärkarna. Enkelt förklarat delar Klass G förstärkaren upp kraftförsörjningen i ett antal steg vilka kopplas allt eftersom effektkraven ökar. De olika stegen har olika egenskaper och resurser vilket förutom hög effektivitet ger unika möjligheter att skräddarsy egenskaperna allt eftersom kraven på effekt ökar.

Trio6 är en kraftfull monitor med en större kapacitet vad gäller ljudtryck än samtliga Focal monitorer i sortimentet. Skärpan och stereoperspektivet håller högsta klass och när det gäller transparens och luftighet så kommer alla att känna igen sig i Focal.

Den mest framtonade egenskapen är dock den sanslösa dynamiken. Trio6 har en makalös Punch som med lätthet frambringar det där löjliga flinet i lyssnaren. Detta kombinerat med en imponerande ljupbas gör Trio6 till en riktig dräpare – mycket nöje!

 

Trio6
Typ: Aktiv Trevägsmonitor
Chassi: 22mm MDF
Element: 1″ Berylliumdiskant
5″ W-Mellanregister
8″ W-Baselement
Frekvensomfång: 3-Vägs: 35Hz – 40kHz
2-Vägs: 90Hz – 20kHz
Ingång: 1 XLR
Effekt Diskant:
Effekt Mellanregister:
Effekt Bas:
100W Klass AB
150W Klass G
200W Klass G
Mått (BxHxD): 520 X 278 X 360 mm
Vikt: 20kg
Finish: Svarta Sidor med Ljusgrå Baffel