+46 (0)40 91 66 58

Sub1000F

 

 

Nu är det dags för en ny Subwoofer från Focal – och det blir den första med Flaxelementet !

 

Sandwich Cone

Sandwich Cone

Det är lika bra vi börjar där det slutar – dvs med Elementet och specifikt med materialen som utgör själva konen. Flaxkonen är uppdelad i tre delar som sitter ihop i en så kallad “Sandwich”- konstruktion. “Brödet” i sandwichen består av två lager omslutande glasfiber. Detta material står för styvheten i elementet och ser till att konen håller sin form när elementet rör på sig. Det mellanliggande materialet kallas för Flax och är i grund och botten Lin.

 

Flax Fiber

Flax Fiber

Linet i fiberform kallas för Flax. Namnet kommer ifrån den likhet buntar av Lin har med blont hår – som på Engelska benämns som “Flaxen Hair”. Det mellanliggande materialet i en Sandwichkonstruktion har som uppgift att dämpa konens akustiska egenskap och kontrollera vibrationer. De ihåliga flaxfibrerna har oerhört hög dämpningsfaktor samtidigt som de håller massan nere.

 

FLAXsandwich

Ovan syns ett exempel på hur ett mellanregister är ihopsatt i en Flaxkon. För ett baselement är tjockleken större på såväl glasfibret som för Flaxmaterialet.

 

sub1000F_back

 

Sub100F är helt sluten och till en sluten låda är det bra med mycket effekt. Därför har man satt i en kraftfull 1000W BASH förstärkare.

På baksidan hittar vi reglage för nivåjustering och lågpassfilter. Väljare för fas (0/180) samt ON/OFF/Auto switch.

Det finns också två val av ingång. 1par RCA för användning med en stereoförstärkare samt 1st LFE ingång för multikanalsförstärkare. Vid användning av LFE ingången är lågpassfiltret bypassat.

 

 

Det finns en allmän uppfattning bland slutanvändare att de nya ljudspåren på Blu-Ray sätter allt högre krav på subwoofern. Det kan vara så att de stora produktionerna fläskar på lite extra i basområdet. Nya krav har därmed introducerats och en del subwoofers med basreflexport har visat sig ha stora svårigheter att uppfylla dessa.

Med sluten låda får man en mer kontrollerad basåtergivning men man gör avkall på frekvensdjup och känslighet. För att ändå uppnå tillräckligt låg frekvensåtergivning måste man därför kompensera med större element och mer effekt. För att detta överhuvudtaget ska fungera krävs ett exceptionellt element som håller formen under det markant högre trycket som uppstår i en sluten låda med hög effekt.

På grund av detta är matchningen mellan Focals Flaxelement och hela konstruktionen i Sub1000F en synnerligen lyckad konstruktion. Torr och snärtig bas utan avkall på djupbasåtergivning – precis som det ska vara både till Film och Musik !

Sub1000F_Couple

 

Sub1000F
Typ: Aktiv Sluten Subwoofer
Element: 12″ Flaxelement
Frekvensomfång (+-3db): 24Hz – 200Hz
Lägsta frekvens (-6db): 22Hz
Ingång: 1 par Stereo
1 st LFE
Effekt: 1000W Klass G
Mått (BxHxD): 420 X 400 X 420 mm
Vikt: 21,5kg
Finish: Svart