+46 (0)40 91 66 58
Sub Utopia

Sub Utopia

Den sista pusselbiten i Utopias tredje generation är äntligen lagd och det är inte vilken pusselbit som helst. Det är ett stackbart litet monster på 72kg med EM teknologi – Sub Utopia är här.

Med tanke på de befintliga modellerna i Utopia serien var det inte helt lätt att ta fram en kompatibel subwoofer. En subwoofer som ska fungera till såväl Diablo Utopia som Grande Utopia och alla modellerna däremellan. Dels ska den fungera rent akustiskt till dessa högst olika modeller men också rent storleksmässigt.Rent prestandamässigt stod det klart tidigt att det krävdes en EM Woofer. Efter utvecklingen av Grande Utopia och Stella Utopia har Focal skaffat sig mycket kött på benen och det stod klart ganska snabbt att ett 13” EM element skulle bli det bästa valet som grundsten i Sub Utopia. Det magnetiska fältet som EM basen genererar motsvarar nästan dubbelt så mycket som en motsvarande permanentmagnet av Ferrit eller Neodymium. Detta i kombination med en väldigt lång enkel-lager talspole ger vinnande prestanda på många nivåer. Magnetfältet skapar en väldigt hög och näst intill perfekt linjär kraft genom hela den långa slaglängden. Detta bidrar bland annat till  att talspolen kan göras i ett enkelt lager vilket gör den extremt lätt och mycket lättkontrollerad. Det akustiska resultatet blir en mycket djup och kraftfull bas med en tidigare ouppnåelig rapphet och luftighet.

13" EM Element

13" EM Element

För att tillgodose alla möjliga behov inom Utopia serien krävdes en modulär lösning. Även om 13” räcker till i de flesta fall så är ett Utopia system i många fall extraordinärt. I kombination med de lite mindre modellerna som Diablo, Viva och Scala Utopia, är 13” en mycket bra lösning men för de större modellerna krävdes en större sammanlagd elementarea. Därför föddes idén med en modulär subwoofer som kan stackas upp till tre enheter.Tre enheter Sub Utopia motsvarar ungefär dubbelt så stor elementarea som basen i en Grande Utopia vilket naturligtvis ger upphov till en enorm basvolym och dynamik. Den dynamiska fördelen med flertalet strålningskällor är dock inte den enda. Rummets lågfrekventa respons jämnas också ut eftersom varje element påverkar rummets resonans annorlunda. Integrationen av en så pass massiv basenhet blir därför enklare än vid första åtanke.

3 x Sub Utopia & Grande Utopia

3 x Sub Utopia & Grande Utopia

I linje med det ökande integrationssegmentet har man valt att göra Sub Utopia passiv. I större hembioinstallationer är elektroniken nästan alltid rackmonterad. En passiv subwoofer med förstärkare och kontrollelektronik placerad i ett rack blir därför en smidigare lösning att installera och justera. Valet av förstärkare kan göras efter tycke och smak. En förstärkareffekt mellan 500W – 1000W per subwoofer är rekommenderad och med en känslighet på 93dB kan Sub Utopia skapa ljudtryck på över 120dB.

Specifikationer i all ära – det enda sättet förstå den extrema prestandan i Sub Utopia är att i verkligheten uppleva den enorma dynamik och hastighet den är kapabel av.

SUB UTOPIA
Typ: Passiv Modulär Subwoofer
Element: 13” Elektromagnetisk W-Woofer
Frekvensomfång (+/- 3dB): 22Hz – 500Hz
Lägsta frekvens (-6db) : 19Hz
Känslighet: 93db
Nominell impedans: 8 ohm
Minsta Impedans: 5.5 Ohm
Rekommenderad Förstärkning: 500-1000W
Mått (HxWxD): 634 x 483 x 622 mm
Vikt: 72kg
Share