+46 (0)40 91 66 58
Spirit One

Spirit One

Efter nästan tre års forskning och utveckling är den äntligen här, Focals första hörlur – Spirit One !

Möjligheten och viljan att lyssna på musik på resande fot är idag extremt populärt. Även om spelaren i någon form av iPod eller iPhone står i centrum idag, så är det omöjligt att lyssna av musiken tillfredsställande utan ett par bekväma kvalitativa hörlurar. Det är därför ingen överraskning att just kvalitativa hörlurar uppmärksammas mer och mer.

Nu ger sig Focal som en av världens största Högtalartillverkare in i leken – och inte en dag för sent tycker vi. Spirit One är den första modellen i en ny produktfamilj avsedda för den rörliga moderna människan – Teknomaden.

Med mobilitet och portabilitet i avseende har man skapat en sluten hörlur med låg vikt och med mycket tillbehör där komforten har stått högt på prioritetslistan. Som en Focal produkt som sig bör är det dock ljudkvaliteten som har högsta prioritet, därför har man tagit den långa hårda vägen och tillverkat elementen själva från grunden.

Komfort och ljudkvaliteten står i centrum men för att skapa en komplett produkt som fungerar i alla lägen krävdes en rad smarta lösningar och tilläggsutrustning. På kabeln sitter det ett antal knappar för reglering av volym och låtval samt för att svara på inkommande samtal från iPhone. Därför sitter det också en mikrofon på kabeln som gör att Spirit One fungerar som ett komplett headset.

Spirit One

Spirit One

Spirit One har en unik geometri för att skapa en perfekt koppling till alla typer av huvudformer. Även om isoleringen är passiv – dvs ingen elektronisk noise compensation, så är den med över 18dB, extremt effektiv.  Geometrin gör således inte bara att komforten maximeras utan optimerar också ljudåtergivningen speciellt i basområdet – helt utan extra strömförsörjning.

För att hålla nere vikten  och skapa en stryktålig hörlur valde man att göra strukturen i aluminium något som inte minst adderar till den höga kvalitetskänslan.

Kåporna är utanpåliggande (Circumaural) och uppbyggda av fem separata hölje som omsluter ett 40mm stort Mylar/Titanium element –  framtaget och producerat av Focal själva. Varje hölje fungerar som en liten akustiskkammare som tillsammans arbetar för att skapa ett så homogent och komplett ljud som möjligt.

Som en av världens mest ansedda högtalartillverkare är ljudkvaliteten inget man lämnar åt slumpen hos Focal. Efter 30 års tillverkning av High End högtalare av högsta dignitet och även med den senaste tidens enorma framgångar inom Studio och produktionsbranschen är det en gedigen historia och ett välrenommerat rykte man sätter på spel när man producerar sin första hörlur.

Precis som med alla Focals högtalare så tillverkas även elementen i Spirit One av Focal själva. Det fanns helt enkelt inga alternativ för att få fram det karakteriska Focal soundet. Det fanns inte heller något sätt att få full kontroll på produktionen med den enormt noggranna testhanteringen och kvalitetskontroll man har på sina element.

Spirit One med Tillbehör

Spirit One med Tillbehör

Klangen känns igen från befintliga Focal högtalare där homogeniteten mest liknar den i Chorus 800 serien som har en väldigt bekant renhet och upplösning i de övre registerna men också en väldigt spelglad och  entusiastisk botten. Det är en väldigt engagerande karaktär med en bibehållen balans genom hela frekvensområdet och en för Focal ytterst viktig realistisk klang.Spirit One har en avtagbar tyggklädd antitrasselkabel med OFC (Oxygen Free Copper) som ledarmaterial. Kontakten är en 3.5mm jack med en 6.35mm adapter. Det följer även med en dual 3.5mm jack för användning i t.ex flygplan samt en 3.5mm hona/hane adapter. Allt är paketerat i en softshell case med blixtlås och man får även med en tygpåse för enklare transport av lurarna.

På samma sätt som en Focal högtalare är väldigt lättdriven har också Spirit One en relativt hög känslighet och låg impedans vilket gör att den fungerar perfekt till alla typer av källor från den minsta iPod till den kraftigaste hörlursförstärkare.

Det finns en hel del hörlurar på marknaden i samma prisklass som Spirit One och en del har till och med liknande funktioner. Glöm bara inte att jämföra ljudkvaliteten innan du bestämmer dig.