+46 (0)40 91 66 58

Focal Sopra No2

Sopra är en helt ny högtalarserie från Franska Focal. Sopra placerar sig strax under Utopia i Focals näringskedja. 20 år av Utopia utveckling och arv har blandats och hällts ner i en kompaktare form – en form som inte går av för hackor.

 

SopraN2_CarraraWhite_34_Couple_1

Namngivna efter det Italienska ordet för “Över” eller “Ovanför” lägger Focal ribban – just det väldigt väldigt högt. Det handlar om högtalare strax under Utopia serien – de mest eftertraktade högtalarna på marknaden. Högtalare som i över tjugo år har representerat en nära nog ouppnåelig dröm för HiFi entusiaster, en hägring som endast varit få förunnade i verkligheten, en slutstation i en perfekt värld – en Utopi. Hur nära kommer man då när man tar Utopiareceptet och blandar in tre helt nya patent som enligt Focal själva är de mest betydelsefulla sedan W-konen skapades ? Kommer man väldigt nära ribban eller tar man sig rent av över ?

Sopra serien kommer att bestå av två golvhögtalare (No2 & No3) samt en stativhögtalare (No1). Först ut är den “lilla” golvhögtalaren – No2.

 

Diskanten

Sopra_Tweeter_Eclate

Diskantelementet är som vanligt hos Focal en inverterad Dome. Materialet är ren Beryllium precis som i Electra och Utopiaserien. I sopra modellerna har man emellertid designat en ny typ av absorbtionskammare som man kallar Infinite Horn Loading (IHL) – det första av tre nya Focal patent som introduceras med Sopra.

Denna kammare är utformad som ett litet horn som kopplar utrymmet bakom diskanten till utsidan av högtalaren för att dämpa bort så mycket av energin bakom diskantelementet som möjligt. Den akustiska Impedansen är med denna konstruktion nära noll och reducerar distortionen med hela 30%.

Sopra_Pierce_poly_02

IHL medgör också att diskantelementet behöver väldigt lite lådvolym vilket i sin tur gör att baselementen kan nyttja en större del av lådan.

Ljudmässigt levererar Sopras diskant en super-exakt ljudbild med enastående renhet och klarhet. Den är välartikulerad och briljant utan minsta tillstymmelse till att någonsin bli ansträngd eller skarp.

 

Mellanregister

Sopra_Medium_Dos_34

Focals besatthet i att göra det perfekta mellanregistret fortsätter. I Sopra består mellanregistret av en 6.5″ W-Cone. Focals finaste konmaterial som också det återfinnes i Electra & Utopia serien. Sopras mellanregister har däremot två helt nya unika patent.

tuned_mass_damping

Det första är en ny typ av utformning på upphängningen av konmaterialet. Gummiupphängningen har stärkts med två valsar i form av tubformade ringar som stärker upp dämpningsrörelserna när konmaterialet flyttar sig. Denna förstärkning kallas för Tuned Mass Damping och resulterar i en mer kontrollerad konrörelse vilket i sin tur ger lägre distortion och högre dynamik.

Animation - Without TMD Animation - With TMD

I bilden överst ser vi en vanlig upphängning och i den nedre bilden ser vi en upphängning med Tuned Mass Damping. En mycket enkel justering med en förhållandevis extrem förbättring. Plötsligt blev marknadens bästa mellanregister – än mer överlägsen och något konkurrenterna numera bara kan drömma om.

Det tredje patentet som introduceras med Sopra har med det inre hjärtat i elementen att göra. Både Mellanregistret och Baselementen har fått en ny typ av magnetkrets.

Grundfunktionen i ett högtalarelement är en Talspole (Gul i bilden nedan) som rör sig fram och tillbaka i ett magnetfält skapat av en eller flera permanentmagneter (Ljusblå i bilden nedan). Talspolen är fysiskt kopplad till en kon (Orange i bilden nedan) som i sin tur flyttar luften och skapar ljudvågor.

Det magnetiska fältets intensitet och homogenitet är helt avgörande för hur kontrollerat talspolen rör sig. Här i ligger roten till ett stort dilemma eftersom magnetfältet skiftar egenskaper på grund av tre faktorer:

  1. Talspolens läge i magnetfältet (Lenz´s Lag)
  2. Strömstyrkan som passerar genom (Foucault Current)
  3. Frekvensen

Focals utvecklingsteam har kämpat i tre års tid för att neutralisera dessa tre faktorer. Lösningen blev Neutral Inductance Circuit. En Magnetisk krets som med hjälp av en ny typ av Faraday ring skapar ett magnetfält som inte förändras beroende på vare sig talspolens läge eller strömmens styrka och frekvens.

 

Denna nya krets neutraliserar i stort sett de tre största källorna till distortion inne i elementet. Resultatet är en massiv reduktion av distortionen som i vissa frekvensområden uppgår till hela 70% (!)

Focals signum har alltid varit ett fantastiskt mellanregister. Sopra är inget undantag – Sopra är snarare den nya referensen. Mellanregistret i Sopra är extremt levande och ger den där kusliga – och ibland hårresande närheten som infinner sig med rätt inspelning. Överlämnandet mellan Diskant och mellanregister är fullständigt transparent och skapar en soundstage som målar upp en smått magiskt levande reproduktion.

 

Bas

SopraN2_Red_Face

Längst ner i lådan sitter två 7″ basar. Även här är det W-Element med den nya NIC teknologin. Stabiliseringen av magnetfältet blir ännu mer kritisk för baselementen då de har en längre slaglängd än övriga element. Talspolen färdas med andra ord betydligt längre sträcka i ett baselement än ett mellanregister.

Basarna är infästa i en 7cm tjock frontbaffel och har fått en substantiell del av lådvolymen att andas i. Mer än 75% av den totala lådvolymen är dedikerad baselementen.

Reflexporten är riktad nedåt och mynnar ut i glasfoten som är fixerad via den smarta höjdjusteringen av spikesen. På så sätt förblir avståndet alltid detsamma mellan fot och basreflexport.

När man summerar upp ljudet i Sopra är det kanske ändå basen som imponerar mest. Mängden information i de nedre frekvenserna är smått chockerande och man vill omedelbart lyssna igenom hela skivsamlingen för att återuppleva sina gamla favoriter. Den snabbhet och snärt med vilka baselementen levererar djupa frekvenser är något vi hittills inte upplevt – helt enastående !

Det är dessutom verkligen ingen brist på djupbas. Matchas Sopra med en förstärkare med kraftig nätdel gräver den väldigt långt ner i frekvensområdet och levererar riktigt djup bas. Djup bas men aldrig mjuk och aldrig blurrig – utan fast och kontrollerad som en Järnhand i en sammetshandske !

 

 

SopraN2_Illus_Lyon02_Cache

 

Det är svårt att inte prata om designen när det gäller Sopra. Design handlar naturligtvis om tycke och smak och det finns ingen design som tilltalar alla. Däremot vet vi idag att Utopia serien är extremt uppskattad för både sitt ljud och sin design över i stort sett hela världen. Designbyrån bakom Utopias linjer heter Pineau & Le Porcher och Focal har anlitat samma byrå för Sopras design.

Det är ganska lätt att se att det är samma designer bakom Sopra. Lådan är svagt “droppformad” vilket också medför att man eliminerar stående vågor inne i kabinettet som annars kan uppkomma med parallella väggar. Dessutom har Sopra samma typ av “segmenterade” avdelningar för de olika elementen som är vinklade gentemot varandra för att få till fokusen i tidsaspekten mellan de olika elementen.

 

sopra_design

De olika materialen vävs ihop med elegans. Den matta metallen runt diskanten och dess bakåtriktade portgaller omsluts av en sammetssvart mineral som lämnar över till en perfekt blanklackerad yta. Som topp och bas använder man en glasyta som ger Sopra en ytterlig känsla av lyx.

Sopra är naturligtvis till 100% tillverkad i Frankrike i Focals anläggning för High End högtalare strax utanför S:t Etienne i Bourbon Lancy. Här byggs, målas och monteras Sopra ihop under lugna och ytterst kontrollerade former.

Sopra kan fås i fyra olika lackerade färger samt Valnötsfanér.

sopra_finishes

 

Ingenting har lämnats åt slumpen när det gäller Sopra. Beprövad teknologi har blandats med nya Innovationer. Uppskattad design har återskapats med nytt tänkande. Det är inte konstigt att Sopra blev tilldelad en Eisa award för bästa High End högtalare 2015-2016!

SopraN2_Illus_eisa

Sopra No2
Typ: Passiv trevägs basreflexhögtalare
Element: 1st 1″ Berylliumdiskant
1st 6″ W-Mellanregister
2st 7″ W-Baselement
Frekvensomfång (+-3db): 34Hz – 40kHz
Lägsta frekvens (-6db): 28Hz
Nominell Impedans: 8 Ohm
Lägsta impedans: 3.1 Ohm
Känslighet: 91db
Mått (BxHxD): 358 X 1190 X 540 mm
Vikt: 55kg
Finish: Svart, Röd, Vit, Röd, Orange eller Valnötsfanér