+46 (0)40 91 66 58

Det är dags för en mycket efterlängtad uppdatering ifrån Focal. Instegsserien i HiFi segmentet – Chorus 700 uppdateras nu i sin helhet med ett nytt utseende och ett nytt fräscht ljud.

Chorus 700 Finishval

Chorus 700 Finishval

Den tydligaste visuella förändringen utöver nya finishval är att ”V-formen” på frontskyddet är borta. Detta reflekteras också i seriebeteckningen som kort och gott är Chorus 700 numera.

Utöver den nya fronten så har vinklingen av lådan fått mjukare linjer. Lådan är fortfarande vinklad så att sidoväggarna inte är parallella vilket som bekant kan medföra otrevlig resonans i lådan, men kanten som uppstår av vinklingen är inte skarp utan svagt rundad numera.

Något som inte kan utläsas av bilderna är att samtliga modeller är något grundare vilket gör dom lite mer anonyma och smidiga i sin utformning.

De tre finishvalen som finns är (från vänster till höger på bilden): Black, Walnut och Rosewood. Rosewood är främst framtagen för den Amerikanska marknaden och kommer inte att synas speciellt mycket i Sverige.

Black Style

Black Style

Till skillnad från Walnut och Rosewood som är vinylfinish, så är Black en blanklackad finish med ett läderliknande material på toppen av högtalaren. Denna finish kostar något mer (c:a 10%) men den är fantastiskt snygg och oerhört prisvärd bara på grund av den höga finishkvaliteten.

TNV2 Diskant

TNV2 Diskant

Ljudmässigt så handlar det mesta om en helt ny diskant – TNV2. Från Utopia serien hämtade man ett helt nytt upphängningsmaterial. Ett ”Memory Foam” som kallas Poron med exceptionella egenskaper i form av en konstant stabilitet över extremt långa tidsperioder även i de mest stressade miljöer.

Denna stabilitet tillsammans med den mycket låga massan ger diskantelementet en förbättrad linjäritet med sänkta distortionsvärde upp till hälften över frekvensområdet mellan 2-4kHz, vilket är ett område där örat är speciellt känsligt.

Ljudet blir mer avslappnat och mjukt med en ökad detaljrikedom och en väldigt precis soundstage.

Polyglass

Polyglass

På woofer sidan är det fortfarande den välbeprövade Polyglas konen som gäller. Polyglas är i grunden ett cellulosa material (papp) som beläggs med mikroskopiska glas-sfärer under väldigt hög värme. Processen kombinerar pappets fina dämpförmåga med glasets styvhet. Polyglaselementet är styvare än kevlar och upp till tio gånger mer effektivt i styvhets/viktförhållande än polypropylene.

Redan på denna instegsnivå använder man alltså betydligt finare element än de flesta konkurrenter använder på sina betydligt dyrare modeller.

 

En rad mycket genomtänkta förändringar gör Chorus 700 serien väldigt spännande. Den inte så lite viktiga designen har förfinats av samma designföretag som ritat Utopia seriens vackra linjer och man har hittat en riktigt läcker finish i Black style med sin blanka kvalitativa lack och lyxiga lädermaterial.

Rent ljudmässigt har man hittat hem med ett luftigt och avslappnat ljud där basen får ta precis lagom plats. Diskanten har en fantastisk upplösning och transparens men känns samtidigt väldigt len och fin. Mellanregistret är rikt, fylligt och full av närvaro och tillsammans spelar hela frekvensområdet med fantastisk precision och en djup soundstage man sällan upplever i denna prisklassen.

Chorus 700 Modellöversikt

Chorus 700 Modellöversikt