+46 (0)40 91 66 58

 

dcs-rossini-player-01

dCS digitala flaggskeppssystem – Vivaldi är referensen i HiFi världen och har varit så under de senaste fyra åren.

Nu lanserar dCS en nerskalad “One-Box solution” av Vivaldi som heter Rossini !

Rossini serien består av tre produkter: Player, DAC och Clock. Player och DAC skiljer sig på en punkt och det är att Player har en CD Drive för avspelning av vanliga CD Skivor. I övrigt är apparaterna identiska.

 

dCS-Rossini-DAC-single

Rossini DAC är – namnet till trots, inte blott en D/A omvandlare men vi kan börja i den delen för den är väl värd en ordentlig presentation.

Här finns nämligen den legendariska Ring DAC:en som dCS lanserade redan 1989. Ring DAC:en baseras på en diskret balanserad 5 bitars platform driftad i Klass A, programmerad med en egentillverkad mjukvara. Många vackra teknologiska termer men vad betyder det egentligen ?

Enkelt förklarat så betyder det att dCS inte köper ett färdigt DAC chip från en av de stora tillverkarna – ESS, Burr Brown, Cirrus Logic eller t.ex Wolfson utan bygger upp en D/A omvandling med komponenter på ett kretskort som man programmerar med egen kod. På så sätt har man full kontroll på varenda etta och nolla och kan justera och uppgradera mjukvaran efter behov och tycke.

ring_DAC

För fyra år sedan bestämde man sig för att förbättra Ring DAC:ens egenskaper vad gäller Brus, Överhörning och Distortion. Resultatet blev en ny generation Ring DAC som implementerades för första gången i det nya Vivaldi systemet. Samma Ring har man nu även inkorporerat i Rossini.

Så D/A omvandlingen är den främsta i hela HiFi världen men det är det sista som händer innan vi släpper iväg ljudsignalen. Vad händer innan dess då ?

Rossini kan ta emot digitala signaler via AES/EBU, SPDIF, USB och Nätverk.

  • SPDIF via Toslink hanterar PCM upp till 24/96
  • AES/EBU och SPDIF via koax hanterar PCM upp till 24/192 eller DSD/64
  • Dual AES/EBU hanterar PCM upp till 24/384 eller DSD/128
  • USB ingången hanterar PCM upp till 24/384 eller DSD/128
  • Nätverksingången fungerar som en Asynkron UPnP renderare och hanterar filer upp till 24/384 eller DSD/128

Rossini_DAC_Back_2
Filformat som stöds: WAV, FLAC, AIFF, WMA, ALAC, MP3, AAC, OGG, DFF, DSF.

Samtliga signaler kan uppsamplas/omsamplas till DXD eller DSD.

Via nätverksingången kan Rossini även koppla upp mot Streamingtjänsterna Spotify, TIDAL och Deezer. dCS har dessutom tagit fram en App till Rossini så att man lätt kan dels kontrollera de basala funktionerna som ingångsval och ljudnivå men även välja musik via ett snyggt gränssnitt för UPnP renderaren.

 

 ROSSINI DAC PLAYER
Typ: Upsampling D/A Streamer Upsampling CD Player/Streamer
Digitala Ingångar: 1st Toslink
2st SPDIF (RCA + BNC)
2st AES/EBU
1st USB
1st Nätverk (RJ45)
Analoga utgångar: 1par RCA
1par XLR
Uppsampling: DSD, DXD
Mått (B x H x D): 444 X 125 X 435 mm 444 X 151 X 435 mm
Vikt: 15.6kg 17.4kg
Finish: Silver, Svart

 

dcs-rossini-clock

Rossini Master Clock är en extremt exakt klocka som tar Rossini systemet till ytterligare en nivå uppåt.

Alla digitala system är beroende av en korrekt timing för att samplingen ska bli korrekt. Instabilitet i timingen beskrivs som Jitter och det förekommer mer eller mindre i alla digitala system.

Jitter leder till att signalen rekonstrueras felaktigt och mängden Jitter beror till största del på Klockans korrekthet. Det är således inte svårt att förstå att klockan är extremt viktig för slutresultatet.

 

Rossini Clock har tre separata klockutgångar och kan klocka två separata grupper av frekvenser. Detta innebär i praktiken att en insignal med en viss frekvens som uppsamplas till en annan kan båda klockas korrekt samtidigt av Rossini clock eftersom den kan matcha två olika frekvenser samtidigt. Detta är det enda korrekta sättet att klocka upsampling.

 

 ROSSINI MASTER CLOCK
Typ: Klass1 Master Clock
Utgångar: 3st Oberoende (BNC)
Klockfrekvenser: 1. 44.1 kHz
2. 48 kHz
3. 44.1 kHz
Mått (B x H x D): 444 X 64 X 435 mm
Vikt: 8.3kg
Finish: Silver, Svart