+46 (0)40 91 66 58

Aria 926

Aria 926

Det här är spännande. Det är inte så ofta det släpps en helt ny högtalarserie från Focal. När det dessutom handlar om ett nytt högtalarelement som sitter genomgående i hela serien blir det extra intressant.

Med ett namn lånat av Franskans “luft” som i musikens värld syftar på en ackompanjerad Solosång, presenterar Focal stolt Aria !

 

Sandwich Cone

Sandwich Cone

I alla Aria modeller sitter det ett nytt bas och mellanregister element som heter Flax.

Precis som W-Elementet – som vi känner igen från Chorus 800W, Electra och Utopia serien – så är Flax också en sandwich konstruktion – dvs ett material som ligger på vardera sida om ett fyllnadsmaterial.
Denna konstruktion medför en fantastisk flexibilitet i tillverkningen då man kan variera vikt och styvhet med antal lager på det omslutande materialet och sedan även dämpningen genom att variera tjockleken på mellanmaterialet.
Både Flax elementen och W elementen använder sig av Glasfiberlager som omslutande material. Glasfibern står för styvheten i elementet.

 

Flax Fiber

Flax Fiber

Skillnaden från W-Elementet mot Flax, är det mellanliggande materialet – fyllnadsmaterialet. Detta material tillför dämpning till elementet och måste ha en väldigt låg densitet samtidigt som det är extremt hållbart. Det är i mångt och mycket fyllnadsmaterialet som bär ansvaret för de tonala egenskaperna elementet får i slutändan.

 

W-Elementet använder sig av ett industriellt skumlager – Structural Foam. Detta material används i sammanhang där man behöver extrem hållbarhet i kombination med nästintill obefintlig massa. Materialet är helt vitt och eftersom glasfiber är genomskinligt så lackerar Focal foamet i en gråspräcklig nyans för att undvika att få ett vitt element som slutresultat.

Flax elementet använder sig av Lin som mellanmaterial. Ett organiskt material som på Engelska kallas för just Flax när det är i fiberform. Flaxmaterialet har nästan obefintlig elasticitet och väldigt låg densitet. Dämpningsfaktorn blir enormt hög och de akustiska egenskaperna extremt goda.

Flax Element

Flax Element

De mekaniska och akustiska skillnaderna mellan
W-Elementet och Flaxelementet är relativt små. Det handlar om en liten men dock tydlig nyansskillnad i ljudet där lyssnarens preferens får fälla avgörandet om vilken som är bäst. En sak är däremot säker, Flax elementet är extremt dynamiskt och rappt. Klangen är klockren och ger en mycket hög nivå av transparens.

Varför då ta fram ett nytt element ? I detta fallet handlar det mycket om kostnad och produktionseffektivitet. Flax har en naturligt snygg färg med ett levande organiskt mönster. Detta gör att man slipper lackera materialet och kan på så sätt spara in ett stort steg i produktionen.

Även den faktiska materialkostnaden är lägre för Flax mot Structural Foam. Frankrike är Europas största producent av Flax fibrer och anses att vara en av världens mest kvalitativa dessutom. Områdena Flanders, Picardy och Normandy har mycket gynnsamma väderförhållanden för odlingarna.
Närodlad HiFi – helt enkelt.

 

TNF Diskant

TNF Diskant

Diskanten då ? Ja, materialet känner vi igen från Chorus serierna. Det är den beprövade Aluminium/Magnesium domen som naturligtvis är inverterad. Precis som med nya Chorus 700 serien så har man hämtat upphängningsmaterialet från Utopia i form av Poron. Detta material har exceptionella egenskaper i form av en konstant stabilitet över extremt långa tidsperioder även i de mest stressade miljöer.

Denna stabilitet tillsammans med den mycket låga massan ger diskantelementet en förbättrad linjäritet med halverade distortionsvärden över frekvensområdet mellan 2-4kHz, vilket är ett område där örat är speciellt känsligt.

Helt nytt för Aria är en liten horisontell Waveguide som ytterligare förbättrar sweetspot bredden och gör lyssningspositionen än mindre kritisk.

 

Chassikonstruktionen påminner en hel del om Chorus 800 serien. Aria använder den mycket lyckade dubbla portningen (Powerflow) med en port framåt och en nedåtriktad port som mynnar ut i en separat fot i aluminium som fördelar basreflexluften. Foten ser till att avståndet till porten är konstant även om spikesen justeras – vilket görs mycket lätt och smidigt ovanifrån – precis som på Chorus 800 serien.

Formen med icke parallella sidoväggar och en mjuk rundad kant känns igen från Chorus 700 serien. Även läderfronten är gemensam från Chorus 700 men den löper inte upp på toppen. Här finns istället en läcker glasplatta som ger ett exklusivt intryck.

En ny designförbättring är även att infästningen för elementen har döljts. Runt elementen sitter en metallring som gömmer skruvarna vilket ger en renare look när frontskydden är av. Frontskydden är helt raka och täcker hela frontbaffeln. För att ytterligare göra högtalaren ren från fästanordningar så sitter de fast med magneter.

När det gäller finishval finns det två alternativ: En valnötsvinyl som är mycket snygg för att vara just en vinyl samt Svart blanklack. Valnötsfinishen säljs för något lägre pris mot den svarta lackade varianten.

 

Modellerna i serien består av tre golvhögtalare, en stativhögtalare och en centerkanal. Det finns även ett anpassat ställ till stativhögtalaren (S900). Något som sticker ut i modelluppsättningen är den största golvaren som har dubbla åttatums basar. Denna bestyckning är ganska ovanlig idag då man mest vill ta fram smala högtalare och tvingas kompromissa med mindre element. Många tillverkare hävdar att man kan bygga högtalaren så att man får fram samma typ av ljud – som om man använt sig av större element, men när ni lyssnar på Aria 948 så kommer ni att inse att så inte är fallet – väldigt långt därifrån faktiskt.

Subwoofers då ? Focal har valt att i framtiden bryta ut baslådorna ur sina högtalarserier och tillverka fristående subwoofers. Tanken är att dessa ska kunna kombineras med många högtalare över flera serier. Räkna därför med att det kommer ett par subwoofers i olika storlekar och prisklasser från Focal i år.

Ljudmässigt är Aria en mycket kraftfull och dynamisk serie. Den känns upplöst och transparent utan att vara kinkig och pumpar på rejält i de nedre frekvenserna även med mindre kraftfulla förstärkare. Som vanligt när det gäller Focal är det lättdrivet och sweetspotten är väldigt bred – kanske bredare än någonsin.

Det är många aspekter som gör Aria till en mycket intressant serie. De nya Flax elementen bidrar med ett nytt lättlyssnat och förföriskt sound och medför samtidigt en enklare produktion som pressar ner priset. Designen är modern och lyxig med sin blandning av hårda och mjuka material. Dessutom sticker man ut hakan med en massiv modell i 948 som kan leverera ljudtryck och dynamik sällan skådat i denna prisklass. Som vanligt är allting tillverkat för hand i S:t Etienne och har därmed genomgått en stram, omfattande kvalitetskontroll och har en väldigt hög finish och kvalitet.